ÅRETS BIOGRAFPERSON 2008 JØRN LUNDME, APOLLON STRUER

Overalt i samfundet er det positiv kreativitet der afgør forskellen mellem succes og fiasko. Det gælder sport, det gælder erhverv og det gælder kultur. Jørn Lundme du er suverænt en af branchens mest kreative personer.

Din tilgang er analytisk snarere end intuitiv og resultaterne er uomtvistelige. Det har de været siden du var med i den gruppe, der overtog en træt biograf på Mors, og som noget helt nyt satte den på folke- og erhvervsanparter. Sådan rejste I, helt tilbage i 1992, mere end en million kroner til udbetaling og de mest nødvendige forbedringer.

Resten fik du håndværkere til at udføre næsten gratis. Og så begyndte du ellers at give den gas, så det gav genlyd i hele branchen. Du lavede sampromotions, barder- og sponsoraftaler på et tidspunkt hvor de fleste end ikke kendte disse muligheder og begreber. I forbindelse med premieren på science fiction filmen ID 4 - Independence Day – fik du arrangeret, at der i al hemmelighed blev opmålt et kæmpe tegn i en mark, hvorefter kornet blev svidet af og ’tegnet’ fotograferet fra et sportsfly.

Det lignede unægtelig en invasion fra rummet, og da billedet gik rundt i pressen troede ikke så få mennesker på en overnaturlig hændelse. Initiativet affødte et personligt takkebrev fra det amerikanske filmstudie. Det var et fuldstændig forrygende marketing stunt i klasse med Orson Welles dramatisering af Klodernes Kamp på amerikansk radio i 1938. Dengang søgte folk ud af byen.

Hos jer søgte de hen mod biografen. Til premieren på Titanic fik du fragtet det meste af et isbjerg til Mors med en rejekutter. Bjerget endte så vidt vides med at køle gæsternes drinks, om end i mindre stykker. Og sådan kunne man blive ved. Det er ikke alle dine ideer der er blevet til noget, men du er altid den sidste til at give op. Sådan er det endnu. Ting lykkes for dig, fordi du tror på dem. Du etablerede Biografskolen på Mors. Et utroligt modigt projekt der lagde grundstenen til den Markedsføringsøkonomuddannelse med speciale i filmbranchen som vi senere etablerede på Tietgenskolen i Odense.
Så kom turen til det fantastiske projekt Apollon Struer. Byen der ikke havde haft en biograf i flere år fik nu en fornem en af slagsen. Igen skaffede du en enestående opbakning fra lokalsamfundet.

Jørn, du kan tale et egern ned fra et valnøddetræ, ellers havde du ikke kunnet bygge så stort og så flot og alligevel så billigt. Endda fuldt THX certificeret i alle tre sale. Apollon bugner af ideer. Af dine ideer, Jørn. Dit ny restaurantkoncept er forrygende, ligesom filmklubberne og alle de andre ideer. Jeg kan kun opfordre folk til at gå ind på din hjemmeside og kopiere løs.

Din seneste idé, Art Cinema er stort og uselvisk tænkt og vil gavne hele branchen. Det handler om at få de smalle film til at fungere bedre i provinsen. Til glæde for publikum, biografer og importører. Tak for det.

Man kan sammenligne kreativitet med en brønd. Jo mere vand man hejser op af den, desto mere vand løber der til. Det er FAFIDs håb, at du, Jørn Lundme, må hejse endnu flere ideer op af din kreativitets brønd, og at så mange mennesker som muligt vil tage godt imod disse ideer. Det har vi ikke altid gjort i FAFID, hvilket vi gerne vil råde en smule bod på ved at give dig denne anerkendelse som ÅRETS BIOGRAFPERSON 2008.

p.f.v.
Loke Havn, formand
Download